Saunanın Faydaları:

-Parlayan Cilt:

Saunadaki buhar nedeniyle ısınan vücut, bolca terlemeye başlar. Ter ile birlikte vücuttaki toksinler vücuttaki gözeneklerden dışarı atılır. Bu cildi temizler ve ona inanılmaz bir parlaklık verir. Ayrıca güneş tarafından zarar görmüş cilt daha hızlı iyileşir, bunun nedeni kan dolaşımının hızlanarak güneş yanığının olduğu bölgeye daha kolay gidip o bölgeyi daha hızlı iyileştirmesidir.

-Sağlıklı Kalp:

Saunada artan sıcaklıklar nedeniyle kalp daha hızlı atmaya başlar. Bu da kan basıncı korunurken, kalbe egzersiz yaptırmış olur. Bu nedenle sauna kalp için çok faydalıdır.

-Kilo Verme:

Sauna bir çok kilo kaybı programına dahildir. Araştırmalar bir kişinin günlük egzersizler, dengeli bir diyet ve saunayı bir araya getirerek önemli miktarda kilo kaybedebileceğini göstermiştir.

-Rahatlatıcı ve Sakinleştirici:

Sauna bir kişiyi rahatlatır, zihin ve bedenini yeniler. Saunadaki ısının ağrıyan kasları gevşettiği bilinmektedir. Sauna sonrası daha rahat uyuyabilirsiniz ve ertesi gün boyunca taze ve enerjik hissetmenizi sağlar.
Sauna, vücuttan toksinleri uzaklaştırır. Kan dolaşımını hızlandırır ve dolayısıyla vücudun çeşitli organlarına oksijen akışını arttırır. Bu büyük ölçüde bir kişinin nefes kalitesini artırır. Bir çok hastalığın temel nedeni olan anksiyete ve stresi azalttığı bilinmektedir. Ayrıca sauna vücuttan toksinlerin ve atıkların atılmasını sağladığı için böbreklere düşen yük azalır.
Sauna sıcaklığında geçirilecek 15 dakikalık süre, günün yorgunluğundan kurtularak vücudun tazelenmesini sağlıyor.
Sauna’nın ideal ortam koşullarında, doğru kullanımı, özellikle kas kemik rahatsızlıklarında iyileşmeyi hızlandırarak ilaç kullanımına olan ihtiyacı azaltıyor.
Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, sauna kullanımının yararları ve doğru kullanımının önemi hakkında bilgi verdi.
Saunanın ilk etkisi kalp ve dolaşım sisteminde olur

Sauna, terleme yoluyla vücuttan toksik maddelerin atılmasını ve ciltteki gözeneklerin temizlenmesini sağlar. Saunadaki sıcak ve kuru hava ile aniden karşılaşmanın doğrudan etkisi, kalp ve dolaşım sistemine olmaktadır. Sauna ortamında cildin kan dolaşımında % 5-10, kalp kan atımında % 60-70 oranında artma olmaktadır. Bunun yanı sıra kaslar gevşeyerek rahatlar, yorgunluk ve stres ortadan kalkar.

Eklem ağrıları azalır

Saunanın sağladığı stres azaltma özelliğinin yanı sıra, vücuttaki antikor üretimi de artarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Astım, kronik bronşit, cilt hastalıkları, hormonal bozukluklar, uykusuzluk ve depresyonun tedavisinde de yararlı olan sauna banyosu sayesinde, özellikle romatizmal hastalıklarda eklem ağrısı ve hareket kısıtlığı, %40-70 oranında azalmaktadır. Doğru uygulanan sauna banyosu, kas ve eklem hastalıklarında sıcak tedavisi olarak kullanılmaktadır. Kas ağrıları, krampları ve eklem kireçlenmeleri olan hastalarda, yumuşak doku ve eklemlerde yaptığı yumuşatma etkisi ile yararlıdır. 2010 yılında İtalya’da yapılan ve Amerikan Fizik Tedavi Derneği’nde yayınlanan bir yazıda; düzenli sauna sıcak tedavisinin eklem ağrısını azalttığı, hareketi artırdığı ve hastanın daha az ilaç kullanmaya başladığını ortaya koymuştur.

Yaşlılar, hamileler ve çocuklar için sauna süresi kısa olmalı

Saunadan maksimum düzeyde faydalanabilmek için belirli ortamsal koşulların sağlandığından emin olunmalıdır. Örneğin saunanın nem ve havalanmasının optimum olabilmesi için ideal büyüklüğü 3 m2 olmalıdır. İyi bir saunada yüz seviyesinde 80-100°C ve ayaklar seviyesinde 30°C ısı sağlanmalıdır. Nem en az ( % 10-20 ) olmalı ve hava sirkülasyonu da ( 3-8 kez /saatte ) sık sağlanmalıdır. Saunada kalış süresi kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak ideal kalış süresi 10-20 dakikadır. Yaşlılar, hamileler ve çocuklar düşük ısıda ( 70°C ) ve daha kısa sürelerde kalmalıdırlar. Saunada sıcak periyot, soğuk su banyosu ve dinlenme periyotları ( en az 30 dak.) ile birlikte iki saatlik süre yeterlidir. Bu işlem haftada en az iki kez tekrarlanabilir.

Alkollü olarak saunaya girmek tehlikeli

Sauna erişkinler için uygundur. 65 yaşın üzerinde dikkatli olunmalıdır. Ancak 2 yaşından sonra yaklaşık 70 derece ısıda ve ebeveynlerinin refakatinde haftada bir kez olmak ve 10 dakikayı geçmemek kaydıyla çocuklar da saunaya girebilirler. Hipertansiyon, kalp hastalığı, aşırı şişmanlığı ve damar hastalığı olanlar saunadan kaçınmalıdır. Alkollü olarak girmek çok tehlikelidir, ani tansiyon düşmelerine neden olur. Hamilelerin kaçınmaları konusunda toplumda bir yargı olmasına rağmen döllenme ve hamilelik üzerinde olumsuz etkileri olmamaktadır. Finlandiya’da hamileler düzenli olarak saunaya girmektedir.

Sauna hakkında bilinmesi gerekenler

  • Kalori yakar
  • Kan dolaşımını hızlandırır
  • Derin ve rahat bir uyku sağlar
  • Kasları gevşetir
  • Zararlı toksinlerin dışarı atılması sağlar
  • Deri gözeneklerini temizler
  • Stresi alır
  • Saunadan hemen sonra insan kendini yeniden doğmuş gibi hisseder. Dinlendirir, bendensel ve ruhsal olarak rahatlatır ve mutlu kılar. Savunma sistemini güçlendirir, enfeksiyonları engeller. Yüksek ve düşük tansiyonda kan basıncının ayarlaranmasını kolaylaştırır.
  • Dış görünümdeki değişiklikler hemen fark edilir. Zayıflamaya yardımcı olur. Çeşitli fonksiyon bozukluklarında (astım, baş ağrısı, yüksek tansiyon vb.) pozitif etki yapar. Ancak saunanın etkileri doğru uygulandığında pozitif olur.
  • Sauna herkese farklı faydalar sağlamaktadır. Bu konuda herkesin fikir birliğine vardığı konu ise düzenli sauna kullanımının beden ve ruh sağlığına iyileştirici etkisinin olduğudur. Saunanın genel çalışma prensibi insan vücudundaki yoğun sıcaklık artış ve azalışlarına dayanır.
  • Vücuttaki sıcaklık artışları sayesinde antikor üretimi artar, antikor vücudun hastalıklara karşı korunmasında kendi bağışıklık sisteminin üretmiş olduğu maddedir.
  • Sıcaklık artışı ile kan damarlarının genişlemesi, buna bağlı olarak da kan dolaşımının hızlanması görülür. Organizmamız vücut sıcaklığını deriyi soğutarak sabit tutmaya çalışır ve yoğun bir terleme reaksiyonu verir.
  • Sauna insan vücuduna genç ve taze bir görünüm kazandırır. Deri üzerindeki gözeneklerin açılması ile derinin üst tabakasındaki ölü hücreler dışarı atılmış olur.
  • Yoğun terleme insan vücudundaki su ve toksinlerin dengesini ayarlar. Özellikle spor yaptıktan sonra saunaya girilmesi ile spor sonrası vücudun salgıladığı ve kas ağrılarına neden olan laktik asidin terleme yolu ile vücuttan atılması sağlanmış olur.
  • Düzenli sauna banyoları kasları gevşetmek suretiyle vücuttaki romatizma ve kireçlenme ağrılarına iyi gelir.
  • Sauna ile metabolizmanın çalışması hızlanır ve terleme için enerji gerekeceğinden bir sauna seansında yaklaşık 300 kalori yakılmış olur . Bu miktar 3-4 km koşmakla aynı değerdedir.
  • Saunada konforlu terleme olan sulu terleme sağlanır (egzersizde olduğu gibi yüksek tuz kaybı olmaz) bu sayede vücuttan kurşun, nikel, cıva gibi zararlı toksinler atılmış olur.
  • Programlı sauna banyoları solunum yollarının düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Sauna vücudun dış etkenlere karşı direncini arttırır, toplam kan proteinlerinde artışa neden olur, bu da dokulara daha fazla oksijen ulaşımını sağlar.
  • Sauna banyosu kardio-vasküler sistemi ve kan basıncını olumlu yönde etkiler, kalbe ve tüm kardio-vasküler sisteme stressiz antrenman yaptırır.
  • Akşamları yapılacak bir sauna seansı stresli günün bütün yorgunluğunu atmanızı sağlar, bu sayede derin ve rahat bir uykuya dalmanıza yardım eder.
  • İlk halk saunası 1936 Berlin olimpiyatlarında Fin sporcuların tepkisi üzerine olimpiyat köyüne acil olarak inşa edilmiştir. Diğer ülkelerden gelen sporcuların ilk defa Berlin'de kullandıkları bu sauna, kültürün dünyaya yayılmasında büyük önem taşımışlardır.
  • Sauna insan sağlığına olumlu yönde birçok etkisi vardır. Saunanın romatizmadan uyku bozukluğuna gerginlikten depresif sıkıntılara kadar, birçok konuda sağlığımız ile ilgili problemlere karşı iyileştirici ve tedaviye yardımcı olacak şekilde etki gösterdiği bugün birçok sağlık uzmanı tarafından kabul görmektedir. Sauna günün stresinden ve sorunlarından sıyrılıp sıcak, nemli ve ahşap bir oda içerisinde hem terleyerek hem de gevşeyerek dinlenmenizi ve rahatlamanızı saglayan bir sağlık kabinidir. Saunanın yararları eski çağlardan beri insanlar tarafından bilinmektedir ve depresif bozukluklar, kireçlenme, romatizma gibi daha birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Saunanın yararları kullanım şekillerine göre aşağıda sıralanmıştır. Başta kan dolaşımını hızlandırarak vücudunuza zindelik kazandırır.

  • Fazla yağların eritilmesini sağlar, zayıflatıcı etkisi vardır.
  • Vücudunuzu toksinlerden ve ölü hücrelerden terleme yoluyla arındırır.
  • Kasları yumuşatıp gevşetir. Böylece günlük yaşantınızdaki stresi ve beyin yorgunluğunu azaltır.
  • Kas ve eklem ağrılarında tedaviye yardımcı olur.
  • Grip ve nezle gibi enfeksiyonlarda iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Uyku bozukluğu, gerginlik gibi depresif sorunların giderilmesine katkı sağlar.
  • Düzenli sauna kullanımı kireçlenme, romatizma, selülit gibi hastalıkların tedavisinde iyileştirici yönde büyük katkı sağlar.